Waarom judo?

Kindvriendelijke sportschool Bliemer Arashi SportWaarbij respect voor elkaar en plezier hoog in het vaandel staan.

Graag willen wij onze ziens- en werkwijze nader toelichten voor de geïnteresseerde lezer voor wat betreft het judo/budo voor kinderen. Wat is judo en hoe beleefd een kind het? Maar vooral wat doet judo met het kind, doet het er zijn voordeel mee? Ouders hebben hierover vaak vragen. Hierop willen we u graag antwoord op geven.


Judo of stoeien?

Veel kinderen denken aanvankelijk dat je bij judo uitsluitend moet proberen elkaar op de grond te werpen. Voor veel ouders is judo vaak niet meer dan een vorm van gereglementeerd stoeien waaraan hun kind, vaak vanwege de hedendaagse gedragsproblematiek, grote behoefte heeft. Bij Bliemer Arashi Sport is judo vooral een mogelijkheid om kinderen te helpen bij hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Door het stoeien kan het kind zijn fysieke en emotionele mogelijkheden op een speelse -en sociale wijze leren kennen. Stoeien kan daardoor van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van het kind. Daarom kiest Bliemer Arashi Sport ervoor de kinderen in ruime mate de mogelijkheden te bieden om te kunnen en mogen stoeien.


Jeugdjudo is stoeien!

Stoeien is een belangrijk grondkenmerk van het judo. Bij jeugdjudo gaat het om het spel. Het plezier dat kinderen hieraan beleven beschouwt Bliemer Arashi Sport als een primair lesdoel. Een kind moet naar hartenlust kunnen bewegen. Het is van belang dat dit in een goede en geborgen sfeer gebeurt zodat het kind zich veilig voelt op de mat. Een dergelijke veilige basis is het fundament voor een ontspannen les, waarin het lesdoel en plezier in het spelletje kan worden gerealiseerd. Het stoeien gaat, naarmate het kind ouder wordt en meer behoefte krijgt aan uitdaging, over in het meer gereglementeerde judo waarin naast de bewegingvreugde ook een plaats ontstaat voor de technische prestatie.


Hoe beleven kinderen het judospel?

Een kernvraag is: hoe beleven jeugdige judoka’s zelf hun sport. Het is een belangrijk didactisch aandachtspunt dat tijdens het lesgeven rekening wordt gehouden met de belevingswereld van het kind. Gezien de specifieke reacties van kinderen, die bij de leraren van Bliemer Arashi Sport in de loop der jaren zijn waargenomen, beleeft ieder kind het judo op een geheel eigen wijze. Voor Bliemer Arashi Sport is dat een belangrijke inspiratiebron die invloed heeft op de manier waarop de lessen worden gegeven.


Kinderen in relatie tot elkaar

Rekening houden met elkaar loopt bij Bliemer Arashi Sport, als een rode draad door het judo. Vanaf de eerste les is dat een leerdoel. Een judovriendje heb je nodig om mee te judoën, “Judo is duo”, en op je judovriendje moet je zuinig zijn. Elkaar geen pijn doen en elkaar ophouden bij het werpen zijn voorbeelden waar de jeugd in het judospel mee moet leren omgaan. Daarbij is wederzijds vertrouwen belangrijk. De kinderen moeten zich verantwoordelijk gaan voelen voor elkaars veiligheid en welbevinden. Dat klinkt misschien beladen, maar in de judosport is dat heel normaal.

Een voor de hand liggende vraag hierbij is, in hoeverre zijn kinderen in staat om rekening met elkaar te houden? In het algemeen is dit voor jeugdigen een niet eenvoudige opgave. Vaak zijn ze nog te jong om deze sociale vaardigheid evenwichtig in de praktijk te brengen. De leraren van Bliemer Arashi Sport geven het goede voorbeeld en geven het juiste gedrag door. Een kind neemt doorgaans snel gedrag over en zal in de lijn van de leraar verantwoord met zijn judovriendjes omgaan. Hierdoor ontstaat de gewenste sfeer van veiligheid en is er ruimte voor sport -en spelvreugde.

De praktijk wijst uit dat sterke judoka’s zich vaak (leren) aanpassen aan de wat zwakkere -of minder technische judoka. Vaak vinden kinderen het zelfs leuk om een nieuweling of mindere judoka te helpen. Op deze wijze kan iedereen op zijn manier deelnemen aan een judoles. Of hij groot, klein, dik, dun, sterk of minder sterk is, wordt dan van ondergeschikt belang.


Waarom naar Bliemer Arashi Sport voor Judo?

Wacht niet tot de middelbare school. Geen ouder is blij met een ongelukkig kind, omdat het gepest wordt of buiten de groep valt. Voor jongens en meisjes is het belangrijk om stevig in hun schoenen te staan als zij naar de middelbare school gaan. Het is nooit te laat om met judo te starten, maar als tiener heeft men de handen vol aan andere “belangrijke” ontwikkelingen. De kennis en kunde van judo en de samenhangende uitstraling, zelfverzekerdheid, maakt het leven in de tienerjaren een stuk makkelijker! Enkele jaren judo onderwijs kan een nuttige ondergrond zijn voor de rest van het leven!


Judo als bewegingsonderwijs: vanaf 4 jaar

Uw zoon of dochter vanaf 4 jaar voor het leven voorbereiden? Dan is naast het leren van zwemmen judo de meest geschikte sport voor uw zoon of dochter. Waarom? Judo bevat alle noodzakelijke dingen voor het leven.

• Valbreken: Daar heeft men het hele leven wat aan, of men gaat paardrijden, skiën ,voetballen of wat dan ook. Doordat men kan valbreken beschermt men zichzelf tegen gevaarlijke duikelingen of struikelpartijen met als mogelijk gevolg gebroken ledematen.
• Zelfvertrouwen krijgen door te stoeien: Elkaar aan durven raken, lichamelijk contact maken, jezelf vertrouwd voelen in je eigen lichaam, weg met onzekerheid!! Voor elkaar zorg dragen is één van de redenen waarom artsen en pedagogen judo als de beste sport voor u en uw kind adviseren. Door stoeien raakt men vertrouwd met het eigen lichaam.
• Drukke kinderen hebben structuur en strakke begeleiding nodig: Judo is een sport waarbij normen en waarde hoog in het vaandel staan. Dit kan alleen met een goede structuur en strakke begeleiding.
• Lichamelijke ontwikkeling: Judo is een sport, waarbij alle delen van het lichaam gedwongen worden om mee te doen in een beweging of stoeivorm. Geen eenzijdige bewegingspatronen. Door dit facet is judo uitstekend voor kinderen die bijvoorbeeld hun motoriek of coördinatie moeten trainen.
Door de o.a. hierboven genoemde punten is judo een sport voor het leven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Na het judo als bewegingsonderwijs gevolgd te hebben heeft u kind drie keuzes.
1) Hij blijft doorgaan op de weg die hij/zij heeft ingeslagen.
2) Raakt geïnteresseerd in judo als wedstrijd sport.
3) Of krijgt interesse in judo als krijgskunst.


Judo als wedstrijdsport vanaf 6 jaar

Bij Bliemer Arashi Sport kan men vanaf 6 jaar deelnemen aan extra (wedstrijd)training naast de basistraining om zich te verbeteren in het competitiejudo. Er wordt, met begeleiding, aan competitie deelgenomen op alle niveaus. Vanaf 12 jaar is het mogelijk om te informeren naar Olympisch judo. Bliemer Arashi Sport doet dit in samenwerking met Budokan Rotterdam en Rotterdam topsport
Vanaf 14 jaar wordt er aandacht besteed aan het onderdeel krachttraining, mentale begeleiding, sociale begeleiding en huisvesting. www.budokanrotterdam.nl


Judo als krijgskunst, KidzzBudo en jeugd Kickbokz vanaf 8 jaar

Judo als krijgskunst is zeer interessant voor diegene die zich willen bekwamen in zelfverdediging. Aanvallen en verdedigen worden op praktische wijzen gedoseerd binnen het KidzzBudo, Jeugd Kickbokz, BudoGym en Jujutsu. De overgang naar KidzzBudo en/of jeugd Kickbokz is geen probleem, immers het valbreken, de discipline, respect voor anderen zijn een normale zaak geworden.

Voor meer info vraag naar het boek JUDO HOORT BIJ JE OPVOEDING op de les.

 

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

U bent hier:  >> Achtergronden van Arashi  >> Waarom judo?